BNR Relaxeaza Conditiile De Constituire A Provizioanelor De Catre Banci

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat noul Regulament privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, a anuntat banca centrala vineri.
Potrivit comunicatului, noile reguli au urmarit apropierea reglementarilor nationale de standardele internationale de raportare financiara (IFRS) in ceea ce priveste regimul garantiilor aferente creditelor intarziate la plata mai mult de 90 zile, in procesul de constituire a provizioanelor.

Astfel, noul regulament permite imprumutatorilor sa ia in considerare o cota de cel mult 25% din valoarea recuperabila a garantiilor la determinarea provizioanelor constituite pentru restantele de peste 90 de zile.

Cadrul de reglementare anterior nu permitea ajustarea nivelului provizioanelor pentru creditele restante de mai mult de 90 de zile. Pentru restantele care depasesc termenul de 90 de zile, bancile erau obligate sa constituie ca provizion intreaga valoare nerecuperata a creditului.

Conform noilor reglementari, bancile vor putea insa sa scada, din provizioanele constituite pentru restante de peste 90 de zile, 25% din valoarea garantiilor.

Regulamenul modificat intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Sursa : DailyBusiness


 
Publicat la : 2009-03-20
 
Stiri Financiar Bancare
 
EUR 4.1208 0.5064
USD 2.8347 0.554
CHF 3.2484 0.9628

Valorile sunt afisate la
Cursul BNR al zilei.
 
Curs valutar banci
 
Convertor Valutar BNRLa cursul din 2011-05-06

 
 
Convertor Valutar Banci

 
 
Email: