BNR: Bancile Pot Lua In Calcul Un Grad De Indatorare Mai Mare La Credite Ipotecare

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis joi ca bancile vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu "proprietati imobiliare de buna calitate", mentioneaza un comunicat al (BNR).
Stabilirea, in mod concret, a conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine insa bancilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, mai scrie in comunicat.

In aceste conditii, evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea creditorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale.

In luna august 2008, CA al (BNR) a aprobat Regulamentul 11 (cu aplicare din luna octombrie 2008) care prevedea ca bancile trebuie sa calculeze ratele creditelor luand in calcul posibilitatea deprecierii leului si a cresterii dobanzilor bancare, precum si o crestere salariala a venitului net al solicitantului de nu mai mult de 20% raportat la anul anterior.

Totodata, (BNR) a precizat ca va evalua impactul Regulamentului asupra activitatii de creditare, in cursul lunii ianuarie.

Analiza efectuata releva ca gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori (ex. credite de consum si de nevoi personale negarantate).

Sursa : DailyBusiness
 
Publicat la : 2009-01-16
 
Stiri Financiar Bancare
 
EUR 4.1208 0.5064
USD 2.8347 0.554
CHF 3.2484 0.9628

Valorile sunt afisate la
Cursul BNR al zilei.
 
Curs valutar banci
 
Convertor Valutar BNRLa cursul din 2011-05-06

 
 
Convertor Valutar Banci

 
 
Email: