Banca Mondiala Este Pregatita Sa Ajute Romania In Contextul Crizei Financiare Mondiale

Banca Mondiala este pregatita sa ajute Romania in imbunatatirea sectoarelor financiare si de administratie publica, pentru a-si indeplini prioritatile de dezvoltare si de convergenta la zona euro, in actualul context financiar, a spus Benoit Blarel, directorul Bancii Mondiale pe Romania.
"Banca Mondiala este pregatita sa ajute Romania in ce priveste conceperea si implementarea unei strategii extinse, pe termen lung, prin care sa isi modernizeze administratia publica si conducerea din domeniul financiar, pentru a se asigura ca sectorul public are capacitatea de a-si indeplini prioritatile de dezvoltare si obiectivul de a converge la zona euro", a declarat Blarel, citat de NewsIn.

Din cauza inaspririi conditiilor de creditare si a unei cereri externe reduse, cele mai noi zece state din Uniunea Europeana (UE), din care face parte si Romania, se vor confrunta cu o temperare a cresterii economice atat anul acesta, cat si in 2009, dupa ce au inceput sa simta efectele crizei financiare mondiale, se arata in ultimul raport al Bancii Mondiale.

"Unele tari din regiune se confrunta cu lipsa lichiditatii care se reflecta in cresteri abrupte ale dobanzilor pe piata interbancara", conform raportului.

Banca Mondiala se asteapta, in conditiile inaspririi conditiilor de creditare si a scaderii cererii externe, la o un declin al exporturilor si o temperare a cresterii economice.

Cu toate ca inflatia s-a temperat in majoritate statelor EU10 (cele mai noi zece state din UE), ramane inca la un nivel ridicat, considera Banca Mondiala. Tarile sunt insa ajutate de un an agricol bun si de scaderea preturilor pentru importurile de energie de la jumatatea acestui an, se mai arata in comunicatul institutiei.

Cresterea temperata va pune presiune pe conditiile de trai, mai ales asupra tarilor sarace din EU10. Din aceste motive, finantarile corecte si indreptarea mai buna a sistemelor de protectie sociala devin din ce in ce mai importante.

Deficitele de cont curent din Estonia si Letonia s-au adancit puternic anul acesta, dar tarile baltice, Bulgaria si Romania inca mai au deficite externe mari. In aceste conditii, pentru a contracara efectele crizei financiare mondiale, este necesara o disciplina fiscala introdusa prin gestionarea prudenta a bugetului si imbunatitirea calitatii si eficienta serviciilor publice din Romania, se mai arata in raport.

Raportul Bancii Mondiale a fost realizat in contextul ajutorului care va fi oferit Ungariei de catre Fondul Monetar Inernational (FMI), dupa ce tara a fost lovita de criza financiara mondiala. Banca Mondiala va contribui cu un miliard de euro in cadrul acestui program

Sursa : DailyBusiness
 
Publicat la : 2008-11-02
 
Stiri Financiar Bancare
 
EUR 4.1208 0.5064
USD 2.8347 0.554
CHF 3.2484 0.9628

Valorile sunt afisate la
Cursul BNR al zilei.
 
Curs valutar banci
 
Convertor Valutar BNRLa cursul din 2011-05-06

 
 
Convertor Valutar Banci

 
 
Email: