Dobanzile La Lei Sunt Sub 9%, Dar Piata Nu Asteapta O Depreciere Puternica A Monedei

Dobanzile overnight de pe piata monetara au scazut puternic in ultimele zile, de la niveluri de 13-14% la finele saptamanii anterioare, pana la niveluri sub 9% miercuri.

Narcis Noaghea, dealer in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR) sustine ca nivelul mic al dobanzilor interbancare se datoreaza lichiditatii mari de pe piata monetara.

"Au intrat multi bani in contul firmelor, in conditiile in care in aceste zile a avut loc o rectificare bugetara iar companiile au primit bani de MEF (Ministerul Economiei si Finantelor - n.r.)", a declarat dealerul BCR pentru DailyBusiness.ro.
Acesta a mentionat ca multe banci apeleaza chiar la facilitatea de depozit a bancii centrale, pentru a fructifica lichiditatea in exces.
Dobanzile scazute de pe piata interbancara cresc presiunile de depreciere pentru leu, deoarece atunci cand analizeaza oportunitatea de a investi in moneda nationala investitorii nu sunt multumiti de randamentele scazute oferite de aceasta. Dincolo de nivelul scazut al dobanzilor, analistii ING Bank Romania mentioneaza in cel mai recent raport saptamanal ca deprecierea leului in perioada urmatoare este sustinuta si de coborarea ratingurilor de tara de catre Standard&Poor's si Fitch, sub nivelul "investment grade".
Totusi, este posibil ca un curs de 3,9 lei pentru 1 euro sa fie un nivel de rezistenta pentru moneda nationala, in conditiile in care actorii de pe piata monetara s-ar putea teme de o eventuala interventie a bancii centrale in sprijinul leului in situatia deprecierii monedei nationale peste acest nivel, considera analistii ING Bank Romania.

Narcis Noaghea de la BCR se asteapta ca la finalul saptamanii cursul leu euro sa se regaseasca in continuare in intervalul 3,81-3,84 lei/euro. Noaghea a mentionat insa ca leul s-ar putea confrunta cu presiuni de depreciere venite de pe pietele externe, care sa urce cursul dincolo de acest interval.

Sursa : dailybusiness
 
Publicat la : 2008-11-19
 
Stiri Financiar Bancare
 
EUR 4.1208 0.5064
USD 2.8347 0.554
CHF 3.2484 0.9628

Valorile sunt afisate la
Cursul BNR al zilei.
 
Curs valutar banci
 
Convertor Valutar BNRLa cursul din 2011-05-06

 
 
Convertor Valutar Banci

 
 
Email: