MFP: Imprumutul De 300 Mil.Euro De La Banca Mondiala Ar Putea Intra In Trezorerie In Septembrie

Ministerul Finantelor Publice (MFP) estimeaza ca primul imprumut de la Banca Mondiala, in valoare de 300 de milioane de euro, aprobat joi, va intra in trezoreria statului in luna septembrie, creditul avand ca destinatie finantarea deficitului bugetar, se arata intr-un comunicat al MFP.
"Tinand cont de perioada necesara ratificarii acordului de imprumut, conform uzantelor in cazul imprumuturilor contractate de la institutiile financiare internationale, tragerea primului imprumut pentru politici de dezvoltare in valoare de 300 milioane euro este estimata a avea loc in luna septembrie 2009", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor, relateaza Mediafax.

Consiliul Directorilor din cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a Bancii Mondiale, a aprobat joi primul imprumut pentru politici de dezvoltare, in valoare de 300 milioane euro, acordat Romaniei, precum si Strategia de parteneriat de tara a Bancii Mondiale in Romania pentru perioada 2010 – 2013.

Imprumutul acordat Romaniei va avea o scadenta de 14 ani si o perioada de gratie de 13 ani si jumatate.

Pachetul de asistenta financiara convenit cu reprezentantii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale (BM) include si trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare totala de un miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.

"Aceste imprumuturi acordate de BIRD vor fi destinate finantarii deficitului bugetar", se arata in comunicat.

Al doilea imprumut de la Banca Mondiala pentru politici de dezvoltare este programat sa fie aprobat de Comitetul Directorilor pana la sfarsitul anului 2009, iar cel de-al treilea in primul semestru din 2010.

Programul derulat cu Banca Mondiala se axeaza, in principal, pe implementarea reformelor din educatie, sanatate, protectie sociala si pe imbunatatirea cadrului de supraveghere si reglementare a sectorului financiar.

Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR , pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat in luna mai la rezerva BNR, iar primii bani de la UE (1,5 miliarde de euro) vor veni pana la sfarsitul lunii iulie.

Sursa: dailybusiness
 
Publicat la : 2009-07-17
 
Stiri Financiar Bancare
 
EUR 4.1208 0.5064
USD 2.8347 0.554
CHF 3.2484 0.9628

Valorile sunt afisate la
Cursul BNR al zilei.
 
Curs valutar banci
 
Convertor Valutar BNRLa cursul din 2011-05-06

 
 
Convertor Valutar Banci

 
 
Email: