Stiri Financiar Bancare

BNR a imprumutat 3 miliarde de lei bancilor comerciale, pentru o saptamana (2010-02-08)
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a realizat luni o operatiune de tip repo, prin intermediul careia a injectat 3,09 miliarde de lei in piata interbancara, la o dobanda de 7%, egala cu rata dobanzii de politica monetara.
MFP: Imprumutul de 300 mil.euro de la Banca Mondiala ar putea intra in trezorerie in septembrie (2009-07-17)
Ministerul Finantelor Publice (MFP) estimeaza ca primul imprumut de la Banca Mondiala, in valoare de 300 de milioane de euro, aprobat joi, va intra in trezoreria statului in luna septembrie, creditul avand ca destinatie finantarea deficitului bugetar, se arata intr-un comunicat al MFP.
Weiss, seful RBS: Vanzarea bancii se va finaliza in a doua parte a anului (2009-04-28)
Vanzarea RBS Romania se va fi finaliza, cel mai probabil, in a doua parte a acestui an, dar daca pretul oferit nu va fi satisfacator, finalizarea ar putea fi amanata, a spus, marti Peter Weiss, presedintele RBS Romania.
BCR: Valoarea tranzactiilor cu cardul a crescut iarna aceasta cu 21% (2009-04-13)
Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat o crestere de 21%, pana la peste 420 mil. lei (circa 100 mil. euro), a valorii tranzactiilor efectuate cu cardurile BCR la comercianti in perioada 16 decembrie 2008 - 31 martie 2009, comparativ cu acelasi intervalul din anul precedent.
CSA a stabilit forma si clauzele contractului de asigurare obligatorie a locuintelor (2009-04-10)
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a finalizat proiectul de norme privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
Arbitrul asigurarilor a supus proiectul dezbaterii publice, pe website-ul propriu, www.csa-isc.ro, sectiunea Legislatie/Proiecte legislative, a anuntat vineri institutia.
Acordul cu FMI si-a facut efectul: Bancile scad dobanzile la credite (2009-04-06)
Bancile au inceput sa scada dobanzile la credite, in conditiile in care presiunea pe lichiditatile atrase a disparut partial in ultimul timp, ceea ce a scazut implicit si costurile platite de banci pentru aceste resurse. Unul din factorii care conduc la aceste diminuari de costuri este anuntarea acordului cu FMI.
BNR a imprumutat bancile cu 38,62 miliarde lei in februarie (2009-04-02)
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat bancile cu 38,625 miliarde lei (circa 9 miliarde euro) in februarie, prin opreratiuni de tip repo si prin facilitatea de credit Lombard.
BNR da drumul la bani catre banci: Urmeaza o noua era a creditarii (2009-03-27)
O parte din rezervele minime obligatorii ale bancilor, blocate in prezent la banca centrala, vor fi eliberate, a anuntat joi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. In opinia analistilor, de data aceasta bancile vor folosi banii pentru finantarea investitiilor, si nu a consumului, ca pana acum, dar vor exista si institutii care vor \"exporta\" banii catre grupurile mama, in ciuda opozitiei autoritatilor romane.
Geoana: FMI va solicita bancilor straine sa nu-si retraga finantarile din Romania (2009-03-24)
Finantarea de la FMI ar putea ajunge in Romania in luna mai, iar Fondul va insista pe langa bancile straine ca acestea sa nu-si retraga banii din tara, a declarat luni Mircea Geoana, presedintele Senatului.
BNR relaxeaza conditiile de constituire a provizioanelor de catre banci (2009-03-20)
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat noul Regulament privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, a anuntat banca centrala vineri.
Boc: Profitul reinvestit ar putea deveni neimpozabil din T2 (2009-03-17)
Guvernul analizeaza in prezent o serie de masuri anticriza intre care neimpozitarea profitului reinvestit incepand cu al doilea trimestru al anului, precum si sprijinirea acelor domenii economice ce reprezinta pentru Romania un avantaj competitiv in raport cu alte state, a declarat luni premierul Emil Boc.
Isarescu: Primavara aceasta, creditarea se va debloca (2009-03-07)
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca in aceasta primavara, creditarea se va debloca, dar atrage atentia ca daca Romania ar fi avut in ultimul timp acelasi ritm de crestere a creditarii ca in anii anteriori, fara sa resimta efectele crizei financiare, \"ne-am fi inglodat in datorii\" in cel mult 2 ani.
Pronostic-record pentru curs de la Danske Bank: 5,1 lei/euro! (2009-03-06)
Raportul saptamanal realizat de Danske Bank cu privire la evolutiile preconizate ale monedelor tarilor din zona estimeaza un nivel al cursului de 4,8 lei/euro peste 3 luni, de 5 lei/euro peste 6 luni si 5,1 lei/euro, in 12 luni.
Raiffeisen Bank: Crestere a profitului net de 75% in 2008, pana la 165 mil. euro (2009-03-04)
Raiffeisen Bank Romania si-a sporit anul trecut profitul net cu 75% fata de 2007, pana la 165 milioane euro, conform datelor prezentate miercuri de banca.
BCR: Schimburi valutare si plati interbancare in valuta, prin telefon si Internet (2009-02-24)
Banca Comerciala Romana (BCR) a introdus din februarie posibilitatea efectuarii de schimburi valutare si plati interbancare in valuta, inclusiv plati internationale, atat prin telefon cat si prin Internet, a anuntat marti institutia financiara.
BNR: Suntem pregatiti sa prevenim miscari destabilizatoare ale leului (2009-02-23)
O anumita ajustare a cursului de schimb este necesara, dar deprecierea excesiva a leului care nu e justificata in raport cu fundamentul economic al tarii trebuie evitata, BNR fiind pregatita sa actioneze pentru a preveni miscari destabilizatoare ale leului, a declarat luni Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
AAFBR: Pensiile obligatorii nu trebuie conditionate de randamente real pozitive (2009-02-20)
Administratorii de pensii nu trebuie obligati sa ofere participantilor un randament cel putin egal cu inflatia, asa cum o abordare nespecializata ar putea sugera, considera reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR).
Isarescu: Bancile care joaca sute de milioane de euro pe curs, normal ca nu au lichiditate (2009-02-19)
Sistemul bancar local este lichid, in schimb exista banci care se plang de lipsa de lichiditate si au ajuns in aceasta situatie din cauza speculatiilor pe care le fac pe cursul valutar, a spus miercuri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.
\"Cei care isi tin pozitii mari pe valuta, de 100 de milioane de euro sau chiar mai mult, asteptand ca leul sa ajunga la 4,7 lei/euro, normal ca nu au lichiditate\", a spus Isarescu.
Bancile nu se grabesc sa creasca gradul de indatorare la creditele ipotecare (2009-02-17)
Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a permis bancilor sa acorde credite ipotecare mai mari, acceptand un grad mai mare de indatorare din partea clientilor, acestea nu se grabesc sa dea drumul la credite, fiind inca in expectativa. Care le sunt motivatiile?
BRD SocGen: Crestere de profit net cu 46%, la 1,364 mld. lei, in 2008 (2009-02-12)
Profitul net al grupului BRD SocGen s-a cifrat in 2008 la 1,364 miliarde lei (circa 370 mil. euro), in crestere cu 46% fata de anul precedent, a anuntat joi institutia financiara.
Leul a scazut miercuri dimineata pana la 4,27 lei/euro (2009-02-11)
Leul a scazut in deschiderea sedintei de miercuri pana la 4,27 lei/euro, cursul urcand cu 2 bani fata de seara precedenta, in ton cu evolutia valutelor emergente din regiune.
Leul s-a tranzactionat luni dimineata la 4,26 lei/euro (2009-02-09)
Cursul a revenit la 4,26 lei/euro, usor peste nivelul de vineri seara, dupa o depreciere usoara in debutul sedintei valutare de luni, pe o piata linistita, in ton cu evolutia altor monede din regiune.
In ciuda scaderii dobanzii cheie, costurile la credite continua sa creasca (2009-02-04)
Scaderea dobanzii cheie la 10% aplicata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea un impact limitat asupra costurilor practicate de banci la creditele in lei, astfel ca acestea pot creste in continuare, din cauza contextului international.
Acord intre bancile de stat si patronate pentru oferirea de credite si garantii firmelor (2009-01-29)
Eximbank, CEC Bank, Fondul de Garantare a Creditului Rural, Fondul National pentru IMM-uri (FNIMM) si patronatele AOAR, ANEIR si CNIPMMR au incheiat un parteneriat pentru sprijinirea firmelor din Romania, in contextul crizei economico-financiare.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR) reprezinta organizatiile viitorilor beneficiari ai acestui acord, conform NewsIn.

Leul s-a apreciat pana la 4,22 lei/euro, pe fondul marcarilor de profit (2009-01-27)
Moneda nationala a castigat circa sase bani in sedinta de astazi, ajungand sa fie cotat in jur de 4,22 lei/euro in tranzactiile de la sfarsitul dupa-amiezii, intr-o tendinta regionala de revenire a monedelor emergente, pe fondul marcarilor de profit dupa corectia severa in fata euro din ultimele zile.
BRD va raporta un profit in crestere cu peste 30% in 2008 (2009-01-26)
Profitul realizat de BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca dupa total active de pe piata locala, a fost in 2008 cu peste 30% mai mare decat cel din 2007, potrivit unui reprezentant al managementului bancii.
Banca urmeaza sa-si anunte oficial rezultatele luna viitoare.
ING concediaza 7.000 de angajati (2009-01-26)
Grupul bancar olandez ING, prezent si pe piata din Romania, a anuntat, luni, ca va concedia 7.000 de angajati in toata lumea in acest an, potrivit unui comunicat de presa al companiei.
BCR: Erste continua sa ne acorde sprijin financiar si nu a solicitat rambursari anticipate (2009-01-24)
Erste, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), continua sa asigure finantarea bancii, in functie de necesitati, si nu a facut vreo solicitare de rambursare anticipata a liniilor de credit acordate filialei din Romania, anunta un comunicat BCR, emis vineri.
Cursul oficial a urcat miercuri la un nou maxim istoric: 4,3098 lei/euro (2009-01-21)
Leul si-a continuat miercuri deprecierea, cursul oficial indicat de banca centrala ajungand la 4,3098 lei/euro, un nou maxim istoric, in crestere cu circa 0,6 bani fata de 4,3035 lei/euro, cat era nivelul oficial indicat de banca centrala marti.
BNR: Bancile pot lua in calcul un grad de indatorare mai mare la credite ipotecare (2009-01-16)
Consiliul de administratie al bancii centrale a decis joi ca bancile vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu \"proprietati imobiliare de buna calitate\", mentioneaza un comunicat al BNR.
Stabilirea, in mod concret, a conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine insa bancilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, mai scrie in comunicat.

Credit Team: Suntem noii lideri pe piata brokerajului de credite (2009-01-14)
Valoarea creditelor intermediate de brokerul Credit Team in 2008 a fost de 195,3 mil. euro, rezultatele pozitionand compania pe primul loc pe piata de profil in 2008, potrivit informatiilor funizate pentru DailyBusiness.ro de catre broker.
Liderul din 2007 al pietei, Kiwi Finance, a anuntat in decembrie ca la finele anului va atinge o valoare totala a creditelor intermediate de 180 milioane de euro.
ING: Cursul va cobori din nou sub 4 lei/euro abia in 2010 (2009-01-13)
ING Bank Romania estimeaza, in cel mai recent raport saptamanal, ca 1 euro va fi cotat la mai putin de 4 lei in 2010, cand am putea avea un curs mediu anual de 3,95 lei/euro, pentru acest an banca preconizand o cotatie medie de 4,43 lei/euro si un curs de maxim 4,7 lei pentru un euro.
BNR: Top 3 bancar s-a schimbat, in 2009 o noua banca romaneasca ar putea intra pe piata (2008-11-28)
Topul primelor 3 banci locale dupa total active s-a schimbat, iar anul viitor o noua banca, cu capital romanesc, ar putea intra pe piata, a declarat Nicolae Cinteza, seful directiei Supraveghere din cadrul bancii centrale.
Dobanzile la lei sunt sub 9%, dar piata nu asteapta o depreciere puternica a monedei (2008-11-19)
Dobanzile overnight au scazut mult pe piata monetara, pana la niveluri sub 9% miercuri, randamentele mici oferite de piata crescand presiunile de depreciere pentru moneda nationala.
Cu toate acestea, reprezentantii pietei nu se asteapta la o scadere puternica a leului in urmatoarele zile, mizand pe un curs ce ar putea atinge cel mult 3,9 lei/euro.
Raiffeisen: Conditiile din piata ne fac sa renuntam la finantarea proiectelor imobiliare (2008-11-19)
Raiffeisen Bank Romania va renunta la finantarea proiectelor imobiliare, anul acesta si in 2009, daca nu va observa imbunatatirea conditiilor pietei, in prezent stopand si proiectele pe care le avea in pregatire in vara, a spus Marinel Burduja, prim-vicepresedintele bancii.
Bank of Cyprus Romania a intrat pe piata cardurilor, cu produse de debit (2008-11-19)
Bank of Cyprus Romania a lansat sub sigla Visa carduri de debit embosate, banca propunandu-si sa puna in circulatie 6.000 de produse pana la finele anului.
Acestea sunt primele carduri emise de banca cipriota pe piata locala, a anuntat miercuri institutia financiara
BNR a atras de la 4 banci 270 mil. lei in depozite la 5 zile (2008-11-19)
Banca centrala a atras miercuri 270 milioane lei (70,27 mil. euro) de la 4 banci, sub forma de depozit cu scadenta pe 24 noiembrie, la o dobanda de 10,25% pe an, egala celei de politica monetara, a declarat Narcis Noaghea, dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR).
BRD a lansat o asigurare destinata companiilor si PFA-urilor (2008-11-05)
BRD, impreuna cu AIG Romania si cu brokerul de asigurari Gras Savoye Romania, a lansat asigurarea \"Confort Business\", destinata clientilor persoane fizice autorizate si companiilor, a anuntat miercuri banca.
OTP Bank ofera dobanzi cu 0,5 p.p. mai mari la economiile pe 3 luni (2008-11-02)
OTP Bank Romania a crescut in cadrul unei promotii dobanzile la economiile cu maturitate la 3 luni in lei si euro, pana la 12% pe an pentru depozitele in lei si pana la 5,8% pe an la euro, a anuntat vineri banca.
Conform comunicatului bancar, oferta OTP marcheaza cea de-a treia editie a evenimentului international consacrat Savings Day (Ziua Economisirii).
Profitul EFG Eurobank a crescut cu 133% pe piata locala, in primele 9 luni (2008-11-02)
EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a obtinut, la nivelul diviziei din Romania, un profit dupa plata taxelor si intereselor minoritare de 35 milioane euro in primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 133% fata de perioada similara din 2007.
Banca Mondiala este pregatita sa ajute Romania in contextul crizei financiare mondiale (2008-11-02)
Banca Mondiala este pregatita sa ajute Romania in imbunatatirea sectoarelor financiare si de administratie publica, pentru a-si indeplini prioritatile de dezvoltare si de convergenta la zona euro, in actualul context financiar, a spus Benoit Blarel, directorul Bancii Mondiale pe Romania.

Concurenta a declansat o ancheta la banci, suspectandu-le de complicitati (2008-11-02)
Consiliul Concurentei s-a autosesizat si a declansat din oficiu o investigatie avand ca obiect o posibila intelegere intre anumiti agenti de pe piata serviciilor bancare si interbancare, practica interzisa de Legea Concurentei (21/1996).
Orice decizie ar lua in privinta dobanzii-cheie, BNR nu va influenta dobanzile interbancare (2008-04-30)
Analisti: Orice decizie ar lua in privinta dobanzii-cheie, BNR nu va influenta dobanzile interbancare
Unii dintre analistii financiari mizeaza pe mentinerea dobanzii cheie in sedinta BNR de joi, in timp ce alte voci sustin ca este posibila o majorare cu un punct procentual, ambele tabere fiind insa de acord ca modificarea nivelului dobanzii nu ar avea nicio influenta asupra pietei interbancare, ci ar putea doar functiona ca un semnal.
BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 10,25% (2008-04-30)
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la actualul nivel, de 10,25% pe an, in conformitate cu asteptarile analistilor, a anuntat banca centrala.
EUR 4.1208 0.5064
USD 2.8347 0.554
CHF 3.2484 0.9628

Valorile sunt afisate la
Cursul BNR al zilei.
 
Curs valutar banci
 
Convertor Valutar BNRLa cursul din 2011-05-06

 
 
Convertor Valutar Banci

 
 
Email: